Ключови изводи от доклада от проучване на електронната търговия в ЦИЕ за 2022 г., организирано от Mediapost Hit Mail

От 2020 г. насам трансграничната електронна търговия отбеляза силен положителен ръст. Пазарите в световен мащаб се възстановиха и дори надхвърлиха цифрите отпреди пандемията след лек временен спад в продажбите, последвал шока от COVID-19. Разбира се, имаше промяна и в потребителското поведение. Клиентите пренасочиха бюджетите си. Някои продуктови категории и електронни магазини отбелязаха значителен ръст, докато други трябваше да преосмислят начина, по който правят бизнес онлайн.

Тогава пролича и потенциалът на международната онлайн търговия да устои на бурята от COVID-19. Стана очевидно, че да си активен само на един пазар във времена, когато онлайн трансграничните продажби никога не са били по-лесни, е загуба на време и потенциални печалби. Разбира се, отнема време и средства. Но също така отваря почти безкрайни възможности за бизнеса от електронната търговия да достигне до повече хора.

През последните две години всички – от утвърдени и популярни марки до малки стартиращи компании – трябваше бързо да преосмислят своята стратегия за електронна търговия. В този контекст през август-септември 2022 г. Медияпост Хит Мейл стартира международно проучване в областта на онлайн продажбите. Участие взеха близо 850 компании от държави в Централна и Източна Европа (ЦИЕ). Търговците отговориха на много въпроси и направиха изследването едно от най-подробните частни пазарни проучвания в региона. Основната цел беше да се разберат по-добре основните предизвикателства, пред които са изправени търговците, докато продават своите продукти онлайн.

Основните изводи от проучването разкриват, че почти 10% от участващите фирми продават онлайн само в маркетплейси, без дори да имат собствен уебсайт за електронна търговия. 13% от респондентите имат както електронен магазин, така и маркетплейси като канали за продажба. Това им дава допълнителни възможности за растеж. Трафикът с добро качество на маркетплейса се класира най-високо, когато става въпрос за ползи за търговците, използващи този канал. Следва фактът, че търговците в повечето случаи плащат само когато имат продажба, без да зависят от значителни първоначални инвестиции.

Когато продуктите са подходящи за онлайн продажба, липсата на бюджет и опит са основните причини, поради които респондентите не го правят. Докато бюджетните ограничения могат да бъдат избегнати чрез популярни местни маркетплейси, липсата на знания може да бъде компенсирана само чрез възлагане на някои дейности на външни доставчици с достатъчно опит.

Почти една трета от търговците, които продават онлайн в региона на ЦИЕ, очакват до 20% ръст на приходите през 2022 г. в сравнение с 2021 г. Една четвърт не виждат разлика, а почти 17% очакват приходите им да намалеят с до 20% в сравнение с предходната година.

Изтеглете безплатния отчет и научете повече за това, което разкри онлайн проучването.

За Mediapost Hit Mail

Медияпост Хит Мейл България е основана през 2005 г. като специализирана агенция за директен маркетинг. През 2009 г. е придобита от френската група La Poste. От 2010 г. към портфолиото на компанията са добавени няколко нови услуги: имейл маркетинг, PPC, оптимизация на целеви страници и др.

Днес Mediapost Hit Mail предлага услуги за клиенти на повече от 10 пазара в ЕС, в три основни направления: дигитален маркетинг, промоционални кампании и трансгранична електронна търговия. Подразделението за онлайн търговия помага на компании от различни сектори да развият бизнеса си в международен мащаб.

Медияпост Хит Мейл е член на Българската Е-комерс Асоциация (БЕА).

Share this post