Кръгла маса на тема „Онлайн пазаруването – предизвикателства и уроци след пандемията“ организира Европейски потребителски център България. Тя беше открита от Стоил Алипиев, председател на Комисията за защита на потребителите. Да пазаруваш онлайн вече не е модерно, това просто е неизменна част от живота и на по-младите, и на по-възрастните, и на хората от малките селища, и на тези от големия град, а права и задължения имат и потребителите, и търговците, подчерта Алипиев.

В дискусията се включиха представители на институции, търговски и потребителски организации, електронни магазини и куриери. Целта беше да се обменят идеи, мнения и препоръки, свързани с развитието и повишаване на сигурността при електронната търговия – и за продавачите, и за клиентите.

„За 2021 сме помогнали на потребителите да получат обратно или да им бъдат изплатени компенсации за 107 000 евро“, каза Соня Спасова, директор на ЕПЦ България. Тя представи основните видове жалби, които постъпват в ЕПЦ срещу чужди търговци – при проблеми с авиопревозвачи, връщането на стоки и отказ от договора, измами и рекламации.

Все повече потребители пазаруват през търговски платформи. Те имат задължение да дават информация как и по какви критерии подреждат офертите, за да е ясно дали платформата получава по-големи комисионни или пък класирането е на база по-добри отзиви и ревюта, каза Игнат Арсенов, директор „Контрол на пазара“ в КЗП. Платформите трябва да дават информация и за търговците и връзка с тях, както и кой би трябвало да се заеме с решаването на проблема, ако се стигне до спор.

„Фалшивите продукти не просто въвеждат потребителите в заблуждение, но те може да бъдат опасни за здравето и живота им“, предупреди Николай Братов, главен експерт в Патентното ведомство. Той даде и нагледни примери, чрез които можем да открием оригинални стоки като парфюми, чанти, дрехи и обувки от техните имитации.

„В ГДБОП сме заливани от сигнали за некоректни търговски практики””, каза Петър Цигов от сектор „Киберпрестъпност“. И после издаде шегата на неговите колеги: „След „черния петък“ за клиентите, за ГДБОП идва „черен понеделник“, защото отново ще има много оплаквания.

Над 44% от хората, които са в интернет, пазаруват онлайн, сподели Жанет Найденова, председател на Българската е-комерс асоциация. Над 96% от хората предпочитат да пазаруват от български електронни търговци. В същото време при близо 30% от онлайн поръчките продавачите са в други държави от ЕС, 16% – в трети страни, докато за 1,5% от продавачите страната на произход не е ясна и това е опасното, защото клиентът не е защитен, каза Найденова. Според данните на БЕА средно на година за онлайн пазаруване харчим 555 евро.

Антоан Атанасов от „Активни потребители“ представи проучване на асоциацията до колко онлайн магазините спазват законодателството и правата на потребителите при връщането на продукти, купени по интернет.

Анна Ангелова, директор „Платежна институция“ в БОРИКА представи Единния национален център за борба с измамите. „Не разбирам защо хората продължават да използват опцията „наложен платеж“, след като единствено плащането с банкова карта защитава правата на потребителите? Използвайте карти!“, призова г-жа Ангелова.

Александър Лачев от „Пейсера“ представи данни за предпочитаните методи за плащане у нас и в Европа. Според тях в България 60% от плащанията са в кеш, 32% – се правят с кредитна или дебитна карта, а 8% –  са банкови и мобилни, докато в Германия например 30% от плащанията са по фактура с отложено плащане, 27% са през телефон или смарт часовник, а 20% – през дигитална платежна платформа. Лачев  обърна внимание на плащанията с иницииране, които добиват все повече популярност у нас.

Share this post