Българската компания euShipments.com получи инвестиция за ускорение на растежа с цел навлизане на още международни пазари

Електронната търговия процъфтява с невиждани темпове през последните години, като това се случва както на глобално, така и на регионално ниво. Пазарите от Централна и Източна Европа са сред най-бързо развиващите се, главно заради бързото и лесно навлизане на онлайн търговията в тях, в сравнение с тези в Западна Европа.

Търговците, които доскоро продаваха само от физическите си магазини, вече се насочиха към онлайн продажбите, а тези, които имат установени е-магазини, реализират постоянен ръст в обема на своите поръчки и пратки. Всички те търсят решения, които хем да улеснят изпращането и доставките на стока извън границите на техните държави, хем да не оскъпят излишно разходите по изпращането. И разбира се, всичко това трябва да се случва с безкомпромисно качеството на услугата.

Именно такива решения предлагат от euShipments.com. Русенската логистична компания е безспорен експерт в разработването и предлагането на цялостни куриерски, логистични и фулфилмънт услуги за онлайн търговци от България, Централна и Източна Европа. Компанията непрестанно търси възможности да разшири портфолиото си и да оптимизира услугите си, за да отговори на нарастващите нужди на електронните търговци.

Една такава възможност е партнирането с частната фирма за дялово инвестиране BlackPeak Capital, с която преди броени дни euShipments.com затвори първия си рунд на външно финансиране в размер на до 7,5 млн. евро. То се осъществи чрез втория фонд за рисков капитал на инвестиционната фирма – BlackPeakSoutheastEuropeGrowth Equity Fund.

Набраният капитал ще позволи на euShipments.com да ускори растежа си чрез придобивания и сливания и ще спомогне за разрастването на компанията в международен план чрез ускорено навлизане и на западноевропейски пазари.

Полученото финансиране идва като естествено продължение в развитието на компанията, която само преди месец откри своя първи собствен склад в Унгария. Складът в Будапеща има за цел да оптимизира транзитните времена за доставка до редица ключови онлайн пазари, като същевременно намали и цената на доставките. В допълнение, новооткритата фулфилмънт локация позволява обработване и изпращане на пратки до цели 8 държави: Унгария, Словакия, Словения, Чехия, Полша, Австрия, Италия и Хърватия.

Вече цели 10 години euShipments.com има за своя мисия да оптимизира процеса по складиране изпращане, фулфилмънт обработване, и проследяване на пратките за своите клиенти – 100%, от които са онлайн магазини. Основният хъб на компанията е стратегически позициониран в гр. Русе – на Българо-Румънската граница, откъдето компанията разпределя пратките към съответните дестинации чрез иновативна технологична платформа, която интегрира в реално време клиентите, насочва пратките към най-оптималните партньори и предоставя информация за проследяване и мониторинг на цялостния логистичен процес.

Светлозар Димитров и Лора Димитрова, основателите на euShipments.com, успешно са изградили собствена и независима мрежа за доставки, която покрива всички държави членки на Европейския съюз и Обединеното кралство. Това е възможно благодарение на отличните им партньорски взаимоотношения с над 30 местни куриерски компании. От euShipments.com са обединили в динамична IT платформа цялото им портфолио от услуги – доставки до личен или бизнес адрес, до т.н. Lockers и PuDo локации и всички възможни опции за така нужния за онлайн търговците returnmanagement.

Какво означава това за търговците?

Едно от основните предимства на логистичното дружество е, че осигурява на своите клиенти поне две независими опции за доставка от поне две различни, разпознаваеми и проверени куриерски компании. И това важи за абсолютно всички държави, до които euShipments.com доставя пратки. По този начин онлайн търговците могат да са сигурни, че ще получат надеждна, бърза и ефективна доставка, дори в най-натоварените и пикови периоди през годината.

“Развитието на нашата компания се дължи изцяло на нашите лоялни клиенти и партньори. Следваме нуждите на първите и разработваме услуги, които решават проблеми с доставките за вторите. Сега нашите клиенти са силно ориентирани към продажби в премиум пазарите в Западна Европа и това за нас означава да сме здраво стъпили там преди тях. BlackPeak Capital имат изключително богат опит в реализирането на международно разрастване, като това e от което имаме нужда в момента и за това избрахме да си партнираме с тях.” коментира Лора Димитрова, съосновател и финансов директор на euShipments.com

Доказателство за успехът на фулфилмънт компанията са дву- и трицифрените ръстове, които отчита с всяка следваща година от създаването си. Само за изминалата година, от euShipments.com са обработили над 820 000 пратки, които след това са доставени до различни държави, част както от ЕС, така и от UK. В цифри, приходът на компанията за 2021 се равнява на 8 милиона лв., с което тя се превръща във водещия интегратор на куриерски услуги за електронна търговия в България.

Неизбежно е след такива успехи и постижения, компанията да не отправи поглед към по-амбициозни цели като получаване на външно финансиране, с което да даде още един тласък на развитието си и да бъде максимално полезна за своите клиенти.

Динамиката в областта на електронната търговия е огромна и случващото се с нас няма как да бъде изключение. Преди около 2 години пред нас се оформиха две много различни една от друга опции за „вдигането“ на компанията на следващото ѝ ниво. Да продадем мажоритарен дял на стратегически инвеститор, който да ни отведе в желаната от него посока или да намерим партньор с опитността на BlackPeak Capital, който да ни помогне с изграждането на buyandbuild стратегия като така продължим да надграждаме euShipments в посоката, в която ни насочват нашите клиенти”, допълва Светлозар Димитров, съосновател и изпълнителен директор на euShipments.com

BlackPeak Capital е насочен към инвестиции в дялов капитал за растеж от 5-10 милиона евро в бързо-развиващи се малки и средни предприятия в България, Румъния, Словения, Хърватия и Сърбия. Вторият фонд на BlackPeak Capital, BlackPeakSoutheastEuropeGrowth Equity Fund, е фокусиран върху партньорство с предприемачи от региона с амбицията да изграждат компании на световно ниво на базата на постоянни иновации, органичен растеж и придобивания. Логистичната компания euShipments.com е именно такъв предприемач, поради което не е изненада, че попадат в полезрението на инвестиционната фирма.

Инвестицията в euShipments.com е част от нашата стратегия да консолидираме фрагментирания пазар, в който оперира компанията и средствата ще бъдат насочени както към придобиване на стратегически компании от ЦИЕ, така и за реализиране на иновативни стратегии за подобряване качеството на услугата. Тази сделка е част и от нашата по-голяма цел да подкрепяме успешни предприемачи като Свет и Лора, които са създали водещи, иновативни и бързо растящи компании и имат потенциала да се надскочат с наша помощ.”, споделят Ангел Стефанов и Ивайло Господинов от BlackPeak Capital.

Инвестицията в euShipments.com се осъществява чрез втория фонд на BlackPeak Capital – BlackPeakSoutheastEuropeGrowth Equity Fund, който е финансиран с подкрепата на Европейския инвестиционен фонд (EIF) по програмите COSME и JEREMIE, Европейската банка за възстановяване и развитие (EBRD), Международната финансова корпорация (IFC), румънския пенсионен фонд BCR Pensii и други европейски частни институционални инвеститори. BlackPeak Capital има четири регионални офиса в София, Букурещ, Любляна и Виена.

Подкрепа за финансовата инвестиция euShipments.com срещат и в лицето на ЕИФ, като регионалния мениджър за България, Христо Стоянов, споделя следното:

„Успешното развитие на euShipments.com е доказателство за качествата на мениджърския екип и потенциала на индустрията, в която оперира. Приветствам инвестицията на BlackPeak Capital в тази водеща компания с иновативен бизнес модел. Още повече се радвам, че това финансиране е насочено към развитието на компания от регион различен от Софийския, като по този начин ще допринесе за увеличаване конкурентоспособността на Русенския регион.”

Важни партньори в сделката за финансирането са Schoenherr и WolfTheiss, които представляват съответно BlackPeak Capital и euShipments относно правния анализ на документацията. Колкото до финансовия и данъчен анализ, той е възложен на KPMG, а за бизнес анализа отговарят GCI Management. Русенската компания разчита и на професионализма на финансовата консултантска фирма XFigureFinance, която води сделката от страна на euShipments.

„С екипа на xFigure активно следим развитието на свързаните с електронната търговия решения в сектор логистика и последна миля. С ентусиазъм изминахме процеса по избор и привличане на инвеститор за euShipments.com и този проект напълно отговаря на нашата мисия – да подкрепяме с финансова и стратегическа експертиза установени компании, готови за растеж. Предвид потенциала на пазара,  качеството на услугата и капацитета на ръководният екип, euShipments.com има всички предпоставки да се превърне в играч на европейско ниво.”, допълва Росица Чопева-Янчева, управляващ партньор в XfigureFinance.

Паралелно с предоставеното финансиране и плановете за нови и иновативни логистични решения, euShipments.com е социално-отговорна компания, която постоянно участва в инициативи с нестопански цели. Вече втора година тя отделя от приходите си от всяка обработена пратка, за да ги насочи към различни социални и благотворителни инициативи последната от които е „Заедно в час“. Неслучайно компанията нарича обработените обеми „Пратки с мисия“, защото грижата към клиентите е и отговорност към обществото.

Share this post