Работна кръгла маса на тема  „Предизвикателствата пред потребители и търговци при онлайн пазаруване“ събра представители на държавни органи, потребителски и търговски организации, както и компании от бранша. Организатор на събитието бе Европейски потребителски център България (ЕПЦ България), който функционира към Комисията за защита на потребителите.

През последните пет години годишният ръст на електронната търговия в България е между 21% и 35%. Това отчитат от Българската е-комерс асоциация (БЕА). Процентното увеличението на онлайн пазара през 2020 г. обаче е по-слабо – около 9% спрямо 2019 г. , но пък в стойност вече гони милиард евро (974 млн. евро), като средният ръст на електронната търговия на продукти през 2020 г. е около 36% спрямо 2019, а електронната търговия в областта на услугите (тук влизат хотелски резервации и туристически пакети, самолетни билети, билети за концерти, онлайн услуги и др. ) е със спад около 30% през 2020 г. спрямо 2019 г.

През 2020 г. 11% от търговците в България продават онлайн, а над 1.6 млн. български потребители са пазарували през мрежата по данни на  Националния статистически институт и БЕА. По данни на асоциацията за миналата година 31% от онлайн потребителите (близо 24% от цялото население в България) са превърнали онлайн пазаруването в навик и имат доверие в процеса.

„Търговията в интернет бележи ръст всяка година. Респективно в нашето ежедневие не е рядкост потребителите да станат жертва на нелоялни търговци, въпреки че стабилно нараства броя на потребителите, които знаят добре правата си и умеят да ги отстояват. За първото полугодие на тази година има увеличение с около 50% на постъпилите и обработени жалби в КЗП спрямо същия период за миналата година“, отбеляза Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите.

„До известна степен нормативната уредба реагира малко по-бавно на стремителното развитие на онлайн търговията, особено, когато се отнася за продажбите в социалните мрежи. Това прави подобни събития изключително полезни и навременни, защото е необходимо да има непрекъсната обмяна на добри практики и опит“, добави Маргаритов.

„Потребителите, които имат проблеми при онлайн пазаруване, най-често търсят помощта на ЕПЦ България, заради трудности да върнат поръчката или заради стока, която не са получили или е била забавена“, коментира Соня Спасова, директор на центъра.

„Информационните кампании в страната, които организираме от ЕПЦ България, както и всекидневният диалог с потребители, търговци и институции по телефон, имейл, в социалните мрежи или на лични срещи имат за цел да популяризират не само потребителските права, но и задължения, както и добрите практики за тяхната защита“, добави Соня Спасова.

„Когато пазаруват през социалните мрежи потребителите трябва да бъдат особено внимателни“, призова Богомил Николов от асоциация „Активни потребители“. „Ако отсреща стои друго физическо лице, то правата им да върнат стоката до 14 дни след покупката или да се възползват от двугодишния срок на гаранция, няма как да бъдат спазени“, добави Николов.

„За тази година над 47% от онлайн потребителите пазаруват през интернет, като 88% от тях го правят от търговци в България, близо 42% – от фирми в друга държава от ЕС,  над 19% от държави извън ЕС, но има и малко над 1%, които не знаят къде точно се намира продавачът и това е притеснително“, обяви Жанет Найденова, председател на Българска Е-комерс Асоциация (БЕА).

Според данни, акумулирани от членовете на БЕА, удовлетвореността на онлайн потребителите е изключително висока. През 2020 г. и за периода янури-август 2021 г., само 0.005% от онлайн купувачите са подали сигнали в КЗП.  При анализиран брой поръчки 2 857 459,  това са около 143 жалби на потребители. В това отношение българският онлайн купувач се нарежда сред най-удовлетворените от гледна точка на сигурност и комуникативност в процесите при онлайн пазаруване от членовете на БЕА.

„Според проучване в БЕА между 7 и 20% (в зависимост от типа продукти) от поръчаните пратки не се взимат от потребителите от офиса на куриера, при което не само губят фирмите, но и се хабят ненужно ресурси и движение на коли, което пък  е „зелената“ страна на проблема“, добави Найденова.

Каква е превенцията срещу измами в онлайн средата обясни инсп. Венцислав Гецов от сектор Киберпрестъпност към ГДБОП, а гл. ас. Борислав Атанасов от УНСС очерта профила на продавачите и потребителите в дигиталното пространство.

Share this post