Незабавните плащания и банковите преводи с един клик са фокус на четвъртото издание на събитието за сигурни и достъпни дигитални плащания DIGI PAY 2021 на живо в Интер Експо Център на 1 октомври.

COVID-19 е най-доброто нещо, което се е случвало на банковия сектор, коментират специалистите. Тази криза до голяма степен осмисли всички дългогодишни инвестиции на банките в осигуряването на дигитални канали. За много кратко време клиенти от всички демографски групи се включиха в използването им и промениха изцяло потребителското си поведение и предпочитания. Процес, който щеше да трае още години, на практика приключи за по-малко от половин година. Според последния доклад за плащанията следващите 2-3 години дигиталните плащания ще бъдат най-предпочитани в световен мащаб.

Все по-очертана е тенденцията банковите институции да разширяват портфолиото от интерфейси извън задължителните. Това обясни Горан Ангелов, основател на IBS България, фокусирана върху информационните технологии във финансовата индустрия, който ще бъде модератор на панела за отвореното банкиране. Компанията е първата, която изгради и интегрира напълно завършено решение за Open Banking, което стана основа за почти целия банков сектор в страната.

С ръста на дигиталните плащания, нарастват и рисковете

Заедно с нарастването на дигиталните плащания обаче ще нарастват и рисковете, заради което предизвикателствата пред бизнеса стават все по-големи. Затова отвореното банкиране, новите решения за дигитални плащания, предотвратяване на рисковете и измамите ще бъдат основни теми на събитието. DIGI PAY и тази година се фокусира върху смекчаването на цифровите атаки в реално време, което става все по-важно. Шоу за предотвратяване на измами ще предложи един от ключовите лектори Марчин Надолни, ръководител “Банкови и застрахователни измами за регион ЕМЕА”, Институт SAS.

Генерален партньор на темата за Отвореното банкиране е Уникредит Булбанк. В дискусията за предизвикателствата пред Отвореното банкиране се очаква да се включат от БНБ, Борика, иновативната компания Iris Solutions и финтех компaнията Paysera. В дискусията за новите решения за дигитални и мобилни плащания и идентификация ще участват Българската E-commerce асоциация, Пощенска банка, Евротръст, Борика,  финтех компанията за незабавни плащания с един клик Settle.

Тенденциите при отвореното банкиране и сигурността

Повече за актуалните тенденции в киберпрестъпността при онлайн плащанията ще сподели Светлин Лазаров, началник сектор „Дигитални анализи и открити източници“ в ГДБОП.  Най- новите хакерски атаки и техники за справяне с тях ще покажат от Българската асоциация на сертифицираните етични хакери. Възможностите за предотвратяване на измами ще представят SAS, IBS Bulgaria и Paysafe. А предприемачът, иноватор Христо Пеев, управител на Motion Software ще се включи с темата какво е бъдещето на децентрализираните финансови услуги, когато избегнем човешкия фактор.

Тази година DIGI PAY поставя фокус не сaмо върху обучението на професионалистите и обмяна на опит между най-добрите компании в банковия и финтех сектор. Акцент е необходимостта от информиране на бизнеса при вземане на най-доброто решение за мобилни плащания и дигитален портфейл.

Българската E-commerce Aсоциация и етичните хакери са новите партньори

Традиционни партньори на събитието са Асоциацията на сертифицираните експерти по разкриване на измами – ACFE –Bulgaria, Българската финтех асоциация и Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ). Тази година се включват Българската Е-commerce Асоциация (БЕА) и Българската асоциация на сертифицираните етични хакери.

Събитието ще се проведе на живо в Интер Експо Център на 1 октомври в рамките на изложението за рекламни и печатни услуги COPIS. За тези, които предпочетат да го гледат онлайн, ще бъде осигурен стрийминг с въвеждане на кода от закупения билет. Всички участници ще получат 7 CPE точки за обучение от Асоциацията на сертифицираните експерти по разкриване на измами- АСЕРИ България.

Повече за събитието, за лекторите и темите може да научите на: DIGIPAY2020 | (acfe.bg).

Регистрацията за събитието е отворена ТУК.

Share this post