Tри важни промени в европейското митническо законодателство предстоят да влязат в сила през 2021 г. – БРЕКЗИТ, система за контрол на вноса (ICS2) и премахване на минималния необлагаем праг за начисляване на ДДС.

А ето и кратко резюме на промените, предоставени от DHL Express България, член на Българска Е-комерс Асоциация:

  • БРЕКЗИТ (януари 2021 г.): Ще се изискват митнически декларации за пратки между ЕС и Великобритания. Промяната засяга пратките от Европейския съюз до Великобритания и от Великобритания до Европейския съюз.
  • Система за контрол на вноса ICS2 (март 2021 г.): Усъвършенстването на програмата за проверка на сигурността ще изисква някои данни да бъдат изпращани на митническите органи на ЕС за преглед и одобрение преди пратките да бъдат допуснати за товарене в държавата-износител. Засяга пратки от всяка точка на света до Европейския съюз (или транзитно преминаващи през него), включително пратки до Норвегия и Швейцария.
  • Премахване на минималния необлагаем праг за начисляване на ДДС (юли 2021 г.): Отмяната на минималния необлагаем праг за начисляване на ДДС при внос в ЕС в размер на 22 евро ще доведе до нужда от митническа обработка на всички входящи пратки в ЕС и облагането им с ДДС. Засяга доставките от всяка точка на света до Европейския съюз.

С въвеждането на тези промени митническите органи продължават да прилагат регулаторните изисквания, свързани с предоставянето на пълна и точна митническа информация, за да оптимизират проверките за сигурност и безопасност, както и да се борят с фалшифицирането на стоки и пиратството, да предотвратят нелоялна конкуренция и да осигурят коректно събиране на мита и данъци.

За да окаже подкрепа по време на преходния период, DHL Express България има удоволствието да покани всички заинтересовани на специализиран уебинар, посветен на промените, които следва да направите във връзка с БРЕКЗИТ в четвъртък, 10 декември 2020 г. от 11:00 ч. Необходима е регистрация тук:

DHL Express създаде и уебсайт, посветен на всички регулаторни промени, чиято цел е да гарантира, че Вашият бизнес е подготвен за тях.

Уебсайтът включва:

  • Обзор на предстоящите промени
  • Ръководство относно въздействието върху Вашия бизнес и как DHL може да Ви съдейства
  • Отговори на потенциални въпроси
  • Полезни връзки към уебсайтове за митническите регулации.

За повече информация, моля посетете https://www.dhl-eucustoms.com/

Share this post