На първи март бе публикувана новата класация FT1000: Най-бързо развиващите се компании в Европа за 2024. еuShipments.com е една от 5-те български компании в класацията и заема 456-та позиция.

През 2023 г. еuShipments.com придоби две логистични компании – хърватската Pick&Pack и румънската Helpship. Според правилата на класацията се вземат предвид само резултатите на българската компания, част от euShipments JSC.

FT1000 – детайли за класацията

Financial Times е една от най-старите и уважавани бизнес медии в света. Ежегодно екипът на изданието анализира компании от цяла Европа и всички индустрии, за да излъчи от тях 1000 с най-динамичните ръстове. За тазгодишната класация са разглеждани ръстове в приходите на компаниите между 2019 и 2022 финансова година. FT1000 е идентификатор за бизнес успех и служи както за отличие на бързо развиващи се компании, така и като сравнителен анализ на бизнеса в Европа по държави, региони, индустрии, финансови показатели и т.н. 

FT1000 – трендове на тазгодишната класация

Тазгодишната класация се отличава  с факта, че вече частично отразява тенденциите в глобалната бизнес среда, предизвикани от навлизането на нови технологии и особено изкуствен интелект (ИИ). Нагледно – от 5-те български компании в списъка за 2024 г. само euShipments.com не е част от индустрията на ИТ/дигитални технологии и е единствената тясно специализирана в областта на електронната търговия компания.

Интересен факт е, че в тазгодишния списък FT1000 еuShipments.com запазва 13-то място сред логистичните компании в класацията, както и 3-то сред фулфилмънт операторите. В същото време като цяло се наблюдава спад в броя на представителите на логистичния сектор и други по-традиционни индустрии като промишленост, медицина и здравеопазване, недвижими имоти. Намаленият им брой е за сметка на повече компании в сферата на ИТ, дигитални технологии и финтех.

Бизнес ръстовете на компанията са правопропорционални на ръстовете на нейните клиенти. Като дългогодишен партньор на български и международни екомерс бизнеси, euShipments.com е обработила и доставила близо 6 млн. пратки за 2023 г., при 1.8 млн. за 2022 г. При този тренд прогнозите на компанията са над 10 млн. пратки до края на 2024 г., както и още по-престижна позиция в FT1000 догодина.

Друга новина от началото на месеца за компанията е, че euShipments.com инвестира в словашката фулфилмънт компания Swiss Point Data s.r.o. Тя стана четвъртата компания в логистичната група на euShipments.com, засилвайки позициите ѝ в Централна Европа. Инвестицията е част от стратегията за ускорен растеж на euShipments.com, подкрепената от фонда за дялово инвестиране BlackPeak Capital.

Базираната в Братислава Swiss Point Data се очаква да допринесе за развитието на групата, като съчетае своята стратегическата локация с над 20-годишния си опит в областта на фулфилмънта и логистиката за електронна търговия. Създадена през 2002г., към момента компанията е един от водещите фулфилмънт оператори в Словакия, надежден партньор за широк спектър от бизнеси – от стартиращи онлайн магазини до големи международни играчи. Новата сделка e четвъртата за euShipments.com от началото на партньорството ѝ с фонда за дялови инвестиции BlackPeak Capital. В рамките на 2023г. euShipments.com придоби хърватската Pick&Pack, румънската Helpship, както и още един конкурентен интегратор на куриерски услуги от региона.

Изпълнителният директор на euShipments.com Светлозар Димитров коментира ускореното бизнес развитие на компанията през годината: „Наред със силния органичен растеж в последните няколко години, през 2023г. претърпяхме и мащабен неорганичен ръст базиран на успешно затворените сделки по придобиване на компании от бранша. До скоро наши конкуренти, сега тези компании са вече наши стратегически партньори и част от групата на euShipments. Вече имаме бизнес единици в пет европейски държави. Синергиите на обединената група от компании води до по-ефективно управление на цялата логистична мрежа на euShipments.com. Подобряваме значително качеството на услугите си, транзитните времена за доставка и сме в състояние да предложим редица нови услуги, които да направят клиентите ни още по-конкуретни при продажби и доставки на международни пазари.“

Share this post