Digital Quality Mark е нов конкурс, посветен на електронната търговия. Той ще провери качеството и ефективността на AI/SaaS решенията във всички области на дигиталната търговия. С организирането му Камарата за дигитална икономика отговаря на нуждите на онлайн магазините, които широко изразяват проблеми с бързата и надеждна проверка на предлаганите на пазара AI решения. Новият формат на състезанието ще идентифицира AI инструменти, които водят до осезаем растеж на бизнеса.

НЕОБХОДИМ КОНКУРС ЗА ЕЛЕКТРОННА ТЪРГОВИЯ

ВНИМАВАЙТЕ, ВИЕ СТЕ НА СЦЕНАТА!

Архитектурата на състезанието Digital Quality Mark /DQM/, е изградена така, че да позволи на журито да се включи във взаимодействие със състезателите дори на етапа на гласуване – под формата на представяне. По този начин пълната демократизация на процеса на оценяване съответства на демократизацията на самата технология – на участие в нейното създаване и достъпност. „Нашата цел е, в допълнение към поддържането на тези параметри, да насърчаваме качеството на самите решения“ – уточнява Патриция  Сас-Станишевска, президент на Камарата за дигитална икономика (e-Chamber) в Полша. В същото време организаторът осигурява двоен одит в реално време на състезанието. DQM е резултат от многобройни искания за препоръки относно надеждни и ценни бизнес партньори. „Само такива услуги и технологии оказват значително влияние върху развитието на магазините за електронна търговия и техните бизнес резултати. Искаме да ги посочим на тези, които се интересуват“, добавя президентът Сас-Станишевска.

Повече информация: https://digitalqualitymark.eu/en/home-page/

Питчинг и двойно одитиране

Въз основа на опита от организирането на много други конкурси за електронна търговия, електронната камара разширява и обогатява проверката на кандидатите. По тази причина DQM е разделен на фази:

1. Презентацията, включена при кандидатстването, онлайн гласуването и одитът на този етап, при който се избират номинираните, които да изнесат презентация на живо на ефективността и предимствата на дадено AI/SaaS решение.

2. Представяне пред журито – формулата „на живо“ включва взаимодействие с членовете на журито, които ще задават последващи въпроси относно бизнес модела.

Тук участниците имат шанса да запознаят 20 бранда с техните B2B/B2C решения, принадлежащи към една от следните категории:

● SaaS електронна търговия;

● SaaS продажби;

● SaaS маркетинг;

● AI инструменти;

● Агенция.

3. Втори одит.

4. Финална презентация – избирането на победителите на места 3, 2 и 1 финализира списъка с качествени решения за цялата индустрия за електронна търговия.

Рецепта с двоен ефект

Състезанието като цяло и неговата процедура се отличават с формула, която отчита нуждите на магазините за електронна търговия. То осигурява достъп до и надеждна проверка на ценно ноу-хау и дори незабавен превод в икономии от мащаба. „Това е рецепта с двоен ефект. От една страна, ние показваме технологични компании, които могат да бъдат стимул за електронната търговия, а от друга – даваме на агенциите в средата на електронната търговия ценни указания за това от какво се нуждае бизнесът.“ обяснява Паулина Войчинска, директор на проекта в Камарата за дигитална икономика и ръководител на DQM. По този начин конкуренцията признава надеждни агенции в челните редици на дигиталната трансформация на бизнеса, което е и мисията на e-Chamber.

По време на състезанието по DQM:

● Лицата, вземащи решения за електронни магазини, получават възможността задълбочено и бързо да преглеждат десетки AI/SaaS решения за електронна търговия и да имат достъп до списък с компании и решения, които експертите в индустрията смятат, че заслужават внимание;

● Представители на агенции и производители на AI/SaaS решения получават възможността да представят своите инструменти пред 20 потенциални клиента;

● Журито избира не един победител в категория, а целия подиум – места 3, 2 и 1;

● Логотата на всички победители ще се появят в първия брой на „E-Commerce w Praktyce“ (Електронната търговия на практика) през 2024 г.;

● Електронната камара гарантира възможности за бизнес мрежи и конструктивна обратна връзка „клиент – технологично решение“ като ключова характеристика и един от най-важните аспекти на DQM.

Участвайте. Стартиране – 26 октомври 2023 г. Кандидатурите трябва да бъдат изпратени до 20 ноември 2023 г.

За повече информация: https://digitalqualitymark.eu/en/home-page/

Условия на DQM: https://digitalqualitymark.eu/wp-content/uploads/2023/11/Digital-Quality-Mark-2023-Terms-FIN-ENG.pdf

Международни партньори: Ecommerce Europe, Bulgarian E-commerce Association (BEA), Serpact.

Важна информация:

Журито (Комисия за оценка) се състои от експерти от индустрията за електронна търговия и представлява взаимното допълване на услугите и технологиите за цифровата икономика. Става въпрос за собственици, изпълнителни директори, директори за електронна търговия, маркетингови директори, търговски директори и други лица, отговорни за дигиталния бизнес, внедряването на нови технологии или омниканални решения. Много от експертите са най-добрите директори за електронна търговия в страната – победители в конкурса за директор на годината за електронна търговия на e-Chamber. Разнообразието на журито позволява стабилна оценка на решенията, представени на DQM.

Членовете на журито са:

 • Ola Szol, e-Commerce and Marketing Director at MODIVO S.A./ eobuwie.pl. E-Commerce Director of the Year 2022 for the Fashion category
 • Łukasz Kierus, CEO, Glosel
 • Joanna Kwiatkowska, Vice CEO & Co-founder at Kubota.  E-Commerce Director of the Year 2023 for the Fashion category.
 • Jakub Jasiński, CEO eBilet.pl
 • Piotr Truszkowski, Head of Allegro Business
 • Tomasz Osmann, CEO Savicki
 • Piotr Chojnacki, Sales Director, YES
 • Aleksandra Tomalska, Retail Director, MODIVO
 • Marcin Łachajczyk, Managing Director, CENEO, e-Commerce Director of the Year 2023 in Long Term Cooperation category.
 • Grzegorz Bosowski CEO, Fly.pl
 • Grzegorz Basta, CEO Sortmund
 • Maciej Stępień, e-Commerce Director, MEDICINE
 • Maciej Jakubowski, Chief Technology Officer, Empik S.A.
 • Maciej Kasprzak, General Director, Business Line Online Games, Totalizator Sportowy
 • Bartosz Bielak, Board Member CFO/COO, Orlen Paczka
 • Piech Łukasz, e-Commerce Director, Lantre. Grand Prix’23 Winner in e-Commerce Director of the Year
 • Mateusz Kurowski, e-Commerce sales manager, mBank
 • Dorota Bachman, Co-owner TuZwierzaki.pl
 • Krzysztof Rogalny, Development & Technology Director, TIM S.A.
 • Karol Dziarnowski, Managing Director, AiK TEZEUSZ
 • Justyna Skorupska, e-Commerce B2B expert

Share this post