Глобалният пазар на електронна търговия расте всяка година, като онлайн продажбите на дребно се очаква да достигнат $4,92 трилиона през 2021 г. и да нараснат до $5,55 през 2022 г.,  като до 2025 г. се очаква да достигне почти двоен растеж, до умопомрачителните $7,39 трилиона долара, по прогнози на eMarketer. С други думи, на пазара има много възможности (в много различни категории), така че ако някой бизнес иска да се възползва от тях, той трябва да е добре подготвен за жестоката конкуренция – както на местно, така и на световно ниво.

Оборотът на електронната търговия в Европейския съюз възлиза на 463 милиарда евро през 2020 г. с темп на растеж от 13%. Прогнозите за 2021 г. само в Централна и Източна Европа са за общо 119 милиарда евро. Повечето пазари в региона имат впечатляващ двуцифрен ръст по отношение на приходите от електронна търговия през последните няколко години, според обобщени данни от национални асоциации за електронна търговия, Statista и CMI Analysis.

Ето защо Mediapost Hit Mail, дъщерно дружество на групата La Poste в България, провежда международно онлайн проучване сред търговци на електронна търговия в няколко страни от Централна и Източна Европа. Целта на проучването е да анализира кои са най-големите предизвикателства и ползи за търговците от региона, докато продават онлайн и разширяват своя трансграничен бизнес с електронна търговия. Това е безпрецедентно мащабно по обхват и мащаб проучване, организирано от компания в региона.

Всеки респондент, който попълни онлайн въпросника, може да заяви получаването на окончателния доклад безплатно. Той ще съдържа подробен анализ на резултатите от проучването и ключови изводи. По този начин фирмите могат да се сравняват със своите конкуренти. Респондентите също така ще получат безплатно някои изключително ценни данни, които да им помогнат да планират по-добре своята стратегия за международен растеж.

Анкетата е достъпна на няколко езика (по азбучен ред): български, чешки, английски, немски, гръцки, унгарски, румънски, сръбски и отнема само 4-5 минути за да се попълни. Теренната работа ще бъде между 27 юли и 30 август, а окончателният доклад се очаква да бъде наличен до края на септември 2022 г.

***

За Mediapost Hit Mail България

Медияпост Хит Мейл България е основана през 2005 г. като специализирана агенция за директен маркетинг. През 2009 г. е придобита от френската група La Poste. От 2010 г. към портфолиото бяха добавени няколко нови услуги: имейл маркетинг, PPC, оптимизация на целеви страници и др.

Днес Mediapost Hit Mail предлага услуги за клиенти на повече от 10 пазара в ЕС, в три основни направления: дигитален маркетинг, промоционални кампании и трансгранична електронна търговия. Трансграничното подразделение на Mediapost помага на местните компании за електронна търговия да развият бизнеса си в международен мащаб.

Медияпост Хит Мейл е член на Българската Е-комерс Асоциация (БЕА).Share this post