Евростат публикува резултатите от проучване относно цифрите за растеж на електронната търговия в целия ЕС за 2021 г. През 2021 г. 74% от потребителите на интернет в ЕС са пазарували онлайн за лична консумация, в сравнение със 73% през 2020 г. Това означава 11 процентни пункта (п.п.) увеличение на онлайн покупките на стоки и услуги в сравнение с 2016 г. По-внимателният поглед към националните данни разкрива, че над 90% от потребителите на интернет в Холандия и в Дания са купували стоки или услуги през 2021 г. От другата страна на диаграмата по-малко от половината от потребителите на интернет в България и Румъния са купували стоки и услуги онлайн. Румъния обаче регистрира един от най-високите темпове на растеж на дела на потребителите на електронни потребители спрямо потребителите на интернет през последните пет години (+26 п.п.), резултат, който бе подобрен само от Чехия (+27 п.п.).

EU ONLINE SHOPPING
Източник: Eurostat

Досега най-често срещаните стоки, купувани онлайн през предходните 3 месеца преди проучването, са дрехи, обувки и аксесоари, като  68% от електронните купувачи са купували онлайн стоки от тази категоrия. Доставките на храна са на второ място, като 31% от хората поръчват от ресторанти, вериги за бързо хранене и кетъринг услуги, следвани от мебели, аксесоари за дома или градинарски продукти с 29%.

EU POPULAR ONLINE SHOPPING

Източник: Eurostat

Данните на Евростат се основават на годишното проучване за използването на ИКТ в домакинствата и от отделните лица. Проучването за България се извършва по единна методология от НСИ.

Данните за България показват, че през последните 3 месеца преди проучването, 76.4% от всички онлайн купувачи в България са закупували дрехи (вкл. спортно облекло), обувки, аксесоари (напр. чанти, бижута), 23.5% – спортни стоки (без спортно облекло), 22.2% – мебели, стоки за дома (напр. килими, пердета), градински принадлежности (напр. инструменти, растения), 19.4% – настаняване (от хотели, туристически агенции, туроператори или от частни лица), 18.9% от онлайн купувачите са поръчвали доставка на храна от ресторанти, вериги за бързо хранене и кетъринг услуги, 18.8% са поръчвали онлайн козметика, продукти за красота и здраве и др.

Изтеглете безплатно „Паспорт на е-комерс индустрията в България 2021“, четвърто по ред издание с данни за българския е-комерс пазар, публикувано от Българска Е-комерс Асоциация (БЕА) с подкрепата на eMAG: цифри, тенденции, обем на пазара, онлайн продуктови категории, начини на плащане, доставка, ТОП 10 на българските онлайн магазини >> https://beabg.com/e-commerce-passport-2021/


Share this post