Правоприлагащите органи по света са получили 266 милиона сигнала от жертви на измама

С пандемията от COVID-19 индустрията за измама процъфтява в световен мащаб. В 3-тия доклад за глобалното състояние на измами на ScamAdviser, 42 държави бяха анализирани за броя на измамените хора, размера на загубените пари.


Бум в броя на измами

Броят на съобщените измами се е увеличил от 139 милиона през 2019 г. на 266 милиона през 2020 г. Загубената сума нарасна от 36 милиарда евро на 41 милиарда евро.

Докато дефинициите и методите за докладване, използвани от различните държави за измами, се различават силно, почти всички нации съобщават за голямо увеличение на броя на докладваните измами.

Ръст на съобщените измами по страни

Броят на измами и загубени пари вероятно е само малка част от действителния размер на онлайн измамите, тъй като само между 3% и 15% от потребителите съобщават за измама.

Инвестиционните измами се увеличават

Загубените пари на жертва се различават силно в зависимост от държавата, както и вида на измамата. От по-малко от 10 евро за фалшиви магазини, фалшификатори и абонаментни капани до няколко 100 000 евро за откуп, бизнес имейли и инвестиционни/крипто измами.

С икономиката на „нулевата лихва“ и скуката, особено мъжете, се оказаха желаещи жертви на „възможности за инвестиции“. Тези измами, наричани още „клане на прасе“, могат да продължат 3, 6 или дори 12 месеца. Измамникът изгражда доверени и понякога романтични отношения с жертвата, преди да я покани да инвестира в „невероятна възможност“.

Страните стават креативни

За да се борят с измамите, много страни прибягват до по-агресивни годишни кампании за повишаване на осведомеността. Резултатите обаче изглеждат смесени. Тъй като темите на измамата се променят (например измами с домашни любимци, безвъзмездни средства за COVID), гражданите по целия свят изглежда все още си падат по тях, въпреки по-ранните предупреждения.

Центърът за киберсигурност в Белгия (CCB) пусна имейл адрес за съобщаване на фишинг имейли. Доказа се като огромен успех. През 2020 г. CCB получи 3,2 милиона имейла. Данните се използват за захранване на интернет филтри, защитавайки гражданите на Белгия от злонамерени домейни.

Пакистан обучава киберскаути, които могат да бъдат полицаи, но също и студенти и младежи. Цел: налагане на информираността за киберпрестъпността в местните общности.

Япония стартира операция „Преструвай се на заблуден“, като помоли хората, които са се свързали с измамник, да уведомят полицията. След това потенциалната жертва и полицията работят заедно, за да заловят престъпника. Целевата жертва получава награда от 10 000 йени (€77.-).

Как да обърнем течението?

В много страни измамите сега са най-отчитаната форма на престъпление. В Швеция измамите са 5% от всички докладвани престъпления през 2000 г. Сега това е 17% от всички докладвани престъпления. В Обединеното кралство и САЩ измамите сега са най-често срещаната форма на престъпление. И накрая, Сингапур посочва, че 44% от всички престъпления са свързани с онлайн измами.

Световният икономически форум изчислява, че 0,05% от всички киберпрестъпления действително се преследват. Това прави измамите, които са дори по-ниско докладвани от „големите киберпрестъпления“, много доходоносен бизнес.

Фирмите за онлайн сигурност се увеличават. Trend Micro, например, инвестира сериозно в нови услуги за борба с измами, като инструмента за откриване на измами в реално време Trend Micro Check. През 2021 г. те вече блокираха повече от 2,4 милиарда фишинг имейли и посещения на сайтове за измама.

Докато много развиващи се страни сега се фокусират върху изграждането на осведоменост за киберпрестъпността сред населението си, няколко развиващи се страни са научили, че само образованието не е достатъчно.

Страни като Испания и Холандия направиха онлайн отчитането чрез WhatsApp и Telegram по-лесно, което води до повече и по-добри данни. Американската федерална търговска комисия събира всички данни, свързани с измама, от 3000 федерални, щатски и местни правоприлагащи органи.

Според няколко държави следващата стъпка е технологичните гиганти да поемат повече отговорност, като използват собствените си данни, за да идентифицират и предотвратяват по-добре измамите.

Докато САЩ, Канада и Австралия започнаха да споделят данни за измама помежду си, повечето страни все още се въздържат. И все пак споделянето на данни за онлайн измами в световен мащаб е единственото истинско решение за обръщане на вълната от световната епидемия от измами. Остава да се свърши много работа.

Пълният доклад ще бъде представен на Global Online Scam Summit и може да бъде изтеглен от ScamAdviser.com.

Инфогрaфика Global Scam Report 2021

***

Относно ScamAdviser

ScamAdviser е инициатива на Ecommerce Foundation. От 2012 г. ScamAdviser разработва алгоритъм, който дава на всеки домейн рейтинг за доверие, базиран на 40 различни източника на данни. Повече от 100 000 потребители проверяват ScamAdviser.com всеки ден и ScamAdviser добавя над 1 милион нови уебсайтове към своята база данни всеки месец. Неговите данни се използват от антивирусен софтуер, браузъри и интернет филтри, за да предпазят повече от 1 милиард потребители всеки месец. За въпроси можете да се свържете с: jorij.abraham@ecommercefoundation.org.

Share this post