Всеки онлайн търговец, който проявява интерес по темата може да свали изготвения от E-commerce Europe* наръчник >> Насоки за прилагане на Регулаторните технически стандарти за задълбочено установяване на идентичността на клиента.

На 14 септември 2019 г. в Европейския Съюз влизат в сила регулаторните технически стандарти (RTS) за задълбочено установяване на идентичността на клиента (SCA) към Втората директива за платежните услуги, по-известна като PSDII. Стандартите целят да създадат по-високо ниво на сигурност на електронните плащания и  да ограничат риска от измами. След септември доброто управление на процеса по установяване на идентичността на клиента  и възможните изключения ще бъде един от ключовите двигатели за растежа на електронната търговия в Европа.

За да запознае своите членове с предстоящите промени, които ще окажат силно влияние върху онлайн търговията, Българска Е-комерс Асоциация (БЕА) в партньорство с Mastercard организира семинар на тема “PSD II и Регулаторните технически стандарти за установяване на идентичността на клиента – какво трябва да знае всеки онлайн търговец преди 14 септември 2019 г.”. Събитието се проведе на 26 юни в галерия „Оборище 5“.  Събитието събра повече от 50 представители на онлайн търговията в България.

Жанет Найденова, Председател на Българска Е-комерс Асоциация откри събитието с данни за  B2C електронната търговия в България и ползите и предизвикателствата от електронните разплащания за електронните търговци. „Разплащанията с дебитни и кредитни карти са 25% от всички начини на плащане през 2018 г. Нарастването на дела на безкасовите плащания в бъдеще, ще допринесе върху растежа на бизнеса, по-добрата му отчетност и изсветляването на икономиката. 690 милиона евро достигна B2C онлайн търговията в България, която съставлява 1.67% от БВП. Пазарът ще продължи да бележи ръст от 30% през 2019 г. “ – сподели Жанет Найденова.

Нарастващата тенденция при онлайн пазаруването у нас означава и повишаване на доверието в начините за разплащане. Имплементацията на Втората европейска директива за платежните услуги ще направи електронните плащания още по-сигурни, а клиентите по-спокойни. Заедно с нашите партньори комбинираме нови технологии и добри практики, в съответствие с високите регулативни стандарти, които да осигурят най-доброто потребителско изживяване.“, коментира Иван Хаджов.


* Българска Е-комерс Асоциация е член на Е-commerce Europe

Share this post